SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Mnoge žene u Americi su proteklih dana obrisale iz svojih mobilnih telefona aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa iz straha da bi podaci koje aplikacije prikupljaju mogli da posluže kao dokaz protiv njih u državama u kojima je abortus sada nelegalan.

Žene su aplikacije počele da deinstaliraju još prošlog meseca, kada je procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda kojim je signalizirano da se sud sprema da poništi odluku koja je garantovala ustavno pravo na abortus.

Njihova zabrinutost nije neosnovana, piše Gardijan. Brojne aplikacije prikupljaju, čuvaju, a ponekad i prosleđuju podatke korisnika. U državama gde je abortus nezakonit, tužioci bi mogli da zatraže informacije koje su prikupile ovakve aplikacije dok "grade" slučaj protiv nekog fizičkog lica.

"Ukoliko žele da procesuiraju ženu zbog ilegalnog abortusa, mogu da traže podatke iz bilo koje aplikacije, uključujući i one za praćenje ciklusa" rekla je Sara Spektor, advokat i nekadašnji tužilac iz Teksasa.

Prema njenim riječima, svaka kompanija ima svoj prostor za čuvanje podataka, kao i politiku privatnosti o tome kako koriste te podatke i koliko dugo ih čuvaju.

Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa su veoma popularne, a podaci iz 2019. godine govore da ih koristi svaka treća žena u Americi.

Te aplikacije su ženama u znatnoj meri olakšale život - od planiranja porodice, do primećivanja prvih simptoma neke bolesti, a aplikacije su bile korisna i prilikom planiranja godišnjeg odmora.

Studija iz 2019. objavljena u British Medical Journal (BMJ) otkrila je da 79 odsto zdravstvenih aplikacija dostupnih u Gugl plej prodavnici koje se odnose na kontrolu uzimanja medikamenata i slično, redovno dijeli korisničke podatke i "daleko su od transparentnih". Ali mnogi "veliki igrači" su napredovali tokom proteklih godina.

Dvije veoma popularne aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa u SAD, Flo i Clu, imaju zajedno više od 55 miliona korisnika.

Aplikacija Clu navodi da je posvećena zaštiti korisničkih podataka i da posluje pod striktnim evropskim pravima. Na sajtu kompanije iz Berlina, koja je napravila aplikaciju, navodi se da aplikacija prikuplja podatke o uređaju, događajima i korišćenju, pored IP adrese korisnika, zdravstvenih i osjetljivih podataka koje može da koristi u svrhu poboljšanja aplikacije, usluga i sprečavanja zloupotrebe svojih usluga.

Ali Clu ne prati tačnu lokaciju korisnika i tvrde da ne čuvaju osetljive lične podatke bez izričite dozvole korisnika.

Kompanija je takođe navela da će imati "primarnu pravnu obavezu prema evropskom zakonu o zaštiti podataka" da ne otkriva nikakve privatne zdravstvene podatke i da "neće odgovoriti ni na jedan zahtjev za otkrivanje ili pokušaj sudskog poziva zdravstvenih podataka njihovih korisnika od strane američkih vlasti".

Ipak, iako podatke "obrađuje" kompanija iz Evrope, to ne znači da su "imuni" na američko tužilaštvo, upozorava Lusi Odiber, advokat u Prajvasi internešnelu,međunarodnoj nevladinoj organizaciji koja istražuje, vodi parnice i zagovara protiv zloupotrebe tehnologije i podataka od strane vlada i korporacija.

"Činjenica da su u obavezi da primenjuju evropske zakon nije relevantna u ovom slučaju. Ukoliko dođe do formalno pravnog zahtjeva od američkih vlasti, evropske kompanije u većini slučajeva ispune traženo. Takođe, evropska kompanija možda čuva podatke van EU, i tako postaje dio različitih zakonskih odredbi i međunarodnih sporazuma", Odiber.

Takođe je naglasila da korišćenje evropske aplikacije neće zaštititi žene od sudova koji traže podatke direktno od njih. Ali to može biti malo bolja opcija od korišćenja one sa sjedištem u SAD, jer je američke kompanije lakše prisiliti da se povinuju zahtjevima američkih vlasti i sudova. Sprovođenje je teže u odnosu na evropske.

Izvor: Kurir/Foto: Profimedia/Ferrari

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co