SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Fondacija “Lara” je u petak, 25. februara pred oko 100 zvanica  obilježila 10 godina rada Sigurne kuće. Svečani program je simbolično održan u hotelu “Drina”, gdje je 2010. Godine na okruglom stolu najavljen početak kampanje za otvaranje Sigurne kuće.

Među gostima su, između ostalog, bili Orjena Vuković, sekretrarka Odbora jednakih mogućnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, Aleksandra Letić iz Britanske ambasade u BiH, Jelena Mihailović i Marta Zagorac ispred Trag fondacije, predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina, centara za socijalni rad, policije, institucija, udruženja, vjerskih zajednica, političkih partija, osnovnih i srednjih škola…

Program je otvoren performansom glumica Gradskog pozorišta “Semberija” koji je zasnovan na  autentičnim životnim pričama korisnica Sigurne kuće.

Nakon toga, gostima se obratila direktorica Fondacije “Lara” Radmila Žigić koja je istakla da godišnjice imaju poseban značaj, jer tek protokom vremena možemo da procijenimo rezultate rada i promjene koje su nastale, a tim povodima se sjetimo i prepreka koje smo na tom putu morale da prevaziđemo.

- Misija i vizija našeg rada je da nasilje prestane, da sigurne kuće budu prazne i ostanu samo muzeji sjećanja. Možemo li govoriti o uspjehu u situaciji kada nam je Sigurna kuća puna žena i djece koji su preživjeli nasilje i kod nas su da bi se od nasilja oporavili? Mislim da možemo, jer se promjena desila. Kao društvo smo shvatili koliko je nasilje u porodici ozbiljan problem i da je samo ovakva, holistička ili udružena i multisektorska podrška potrebna da bi se nasilje suzbilo, rekla je Žigić i podsjetila da je Sigurna kuća otvorena uz podršku OAK fondacije iz Švajcarske, zahvaljujući kojoj je formiran tim koji će raditi sa korisnicama, ispunjeni su standardi, uspostavljena struktira i organizacija rada i pružena pomoć žrtvama.

I brojni sugrađani su podržali veliku filantropsku akciju Fondacije “Lara”, sakupljeno je oko 50.000 KM u robi i novcu. Posebno značajna bila je uloga Grada, tada opštine Bijeljina, koji je izdvojio dio budžetskih sredstava za kupovinu objekta Sigurne kuće.

- Bilo je još teških godina, ali i mnogo lijepih događaja vezanih za sve koji su dolazili, davali nam podršku i iskazivali spremnost da pomognu našim štićenicama. Prošlo je 10 godina, a mi smo danas pred vama, da vam se zahvalimo za povjerenje koje ste nam ukazali, što ste vjerovali u naš pristup suzbijanju nasilja i da pokažemo da smo vaše povjerenje opravdali, rekla je Žigić.

Tehnička koordinatorica Sigurne kuće Mirzeta Tomljanović govorila je o godinama punim izazova. Podjsetila je da je za 10 godina rada u Sigurnoj smještena 221 žena i 178 djece zbrinutih sa majkama, a 43 djece u sigurnoj kući boravilo je bez roditeljske pratnje.

- Za poslednje tri godine smješteno je 56 osoba, od toga 16 dječaka, 23 djevojčice i 17 punoljetnih osoba. U te tri godine je bilo 7.734 noćenja, što znači da su žrtve u prosjeku u poslednje tri godine boravile 138 dana u Sigurnoj kući. Pored hrane i smještaja korisnicama u Siurnoj kući se pruža i pravna i psihosocijlna pomoć, imaju radno okupacione terapije – rad u plasteniku, radionice dekupaža, časove stranog jezika i informatike, sa školskom djecom se redovno radi na ispunjavanju njihovih školskih zadataka, rekla je Tomljanović.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović rekao je da su članice Fondacije “Lara” tokom protekle decenije uradile mnogo, kako bi društvo u Bijeljini bilo humanije, ravnopravnije. On je istakao da zahvaljujući Fondaciji svaka žena koja je žrtva nasilja ima podršku i kada izađe iz Sigurne kuće da pronađe posao i pruži sigurno odrastanje svojoj djeci.

Prisutnima su se obratili i predstavnici subjekata zaštite sa kojima Fondacija “Lara” ima uspješnu dugogodišnju saradnju: direktor Centra za socijalni rad Bijeljina Milorad Sofrenić, inspektorica Policijske uprave Bijeljina Jelica Kokotović, Tatjana Perić iz Doma zdravlja Bijeljina, direktorica Centra za socijalni rad Istočna Ilidža Bosa Kalinić, kao i koleginice iz sigurnih kuća iz Banja Luke i Modriče Amela Bašić Tomić i. Gordana Vidović.

Nakon toga su dodijeljenje brojne zahvalnice pojedincima i institucijama za podršku radu Sigurne kuće i saradnji na poboljšanju položaja žena i djece žrtava rodno zasnovanog nasilja.

Svečanost je završena koktelom i donatorskom prodajom radova korisnica Sigurne kuće, nastalih tokom radionica dekupaža.

 

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co