SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Nove postavke izložbe "Mir sa ženskim licem" u Beogradu i Bihaću

Izložba "Mir sa ženskim licem", koja je nastala kao rezultat saradnje mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forum ZFD) biće, nakon Sarajeva, Banjaluke, Bijeljine i Tuzle, otvorena i u Beogradu i Bihaću.

U Beogradu će svečano otvaranje izložbe biti u nedelju 8. marta u 16,00 časova, u prostorijama galerije „Endžio” Inicijative mladih za ljudska prava (ulica Dobračina 4), a za posjetioce će biti otvorena do 17. marta. 

Dan kasnije, u ponedeljak, 9. marta u 18,00 časova, izložba će biti otvorena u Bihaću u Gradskoj galeriji u ulici Bosanska 15.  Pored organizatorica i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Srđan Puhalo, recenzent izložbe, kao i Danka Zelić i Emina Busuladžić, žene čije su se priče našle u postavci ove izložbe.

Na izložbi u Beogradu, posjetiocima će se obratiti direktorica Fondacije "Lara" Radmila Žigić, Staša Zajević iz mirovne grupe "Žene u crnom", kao i Sunita Dautbegović Bošnjaković, projektna menažerica Foruma ZFD.

Od žena čije su priče predstavljene na izložbi, govoriće Mara Radovanović, Suvada Selimović i Rejha Avdić.

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forum ZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo. Životne priče koje je tim Historijskog muzeja BiH pretvorio u izložbu su nove stranice istorije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo, nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

Priče predstavljene na izložbi pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti. Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira.

Kustosica izložbe je Elma Hodžić, a autorka prostornog oblikovanja i grafičkog dizajna je Sanja Vrzić.

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co