SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Od 12. do 31. maja 2014. godine 12 ženskih organizacija u 12 gradova BiH provodi zajedničku akciju Ženski karavan mira Mir sa ženskim licem sa ciljem povećanja brige i kontinuiteta u kulturi sjećanja na živote i stradanje žena i uključivanje žena u izgradnju mira.

Ova akcija nastala je u okviru projekta Mir sa ženskim licem – osnaživanje žena za suočavanje s prošlošćukoji od početka 2013. godine realizuju „Lara” i „HO Horizonti” uz finansijsku podršku švedske fondacije Kvinna till Kvinna.

U aktivnosti u projektu uključene su organizacije: Glas žene„ iz Bihaća, Fondacija „Udružene žene” iz Banjaluke, Helsinški parlament građana Banjaluka, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Fondacija CURE iz Sarajeva, „Žena BiH” iz Mostara, Udruženje žena „Most” iz Višegrada, „Forum žena” iz Bratunca i Udruženja građana „Budućnost” iz Modriče.

U ovim gradovima različitim manifestacijama žene će uputiti poruke mira i otvoriti debate o uključenosti ženskih iskustava i postignuća u zajedničku kulturu sjećanja u svojim zajednicama. Sve organizacije će lokalnim upravama uputiti zahtjeve za povećanje broja ulica koja nose imena po ženama, posebno po ženama koje su dale doprinos razvoju ovih zajednica, kako bi postignuća žena bila integrisana u zajedničku kulturu sjećanja.

Drugi cilj akcije Ženski karavan mira Mir sa ženskim licem je zajednička inicijativa svih 12 organizacija prema Parlamentu BiH za utvrđvanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini - Dana sjećanja na žene žrtve rata u BiH.

Žene koje su ubijene, zatvarane, silovane, one čije je sudbine rat trajno izmijenio zaslužuju da njihovo stradanje bude prepoznato i uključeno u zajedničko sjećanje na stradanja u ratu u Bosni i Hercegovini.

Pored toga što su u ratu stradale, žene su u ratu u BiH, kao i svim ratovima vođenim na ovim i drugim prostorima, bile ključna mobilizacijska snaga koja je omogućavala da zajednice prežive uprkos borbenim dejstvima. Žene u ratu su bile one koje su preuzimale uloge hraniteljica porodice, radile u fabrikama, pomagale izbjeglicama, radile druge neophodne javne i reproduktivne poslove. Njihov doprinos kao i njihovo stradanje treba da budu dio integralnog sjećanja na godine rata.

 

Mir sa ženskim licem simbolizuje višegodišnje nastojanje aktivistkinja ženskih organizacija u Bosni i Hercegovini da prevaziđu fizičke i simboličke barijere uspostavljene ratom a podvučene „mirom” i grade demokratsko, rodno svjesno i pravdeno društvo. To je put da žene aktivno učestvuju u izgradnji mira u kojem bi se jasno prepoznala i ženska strana rata, herojstvo u preživljavanju ratnih nesreća, zločini nad ženama i njihova stradanja.

Ženski karavan mira Mir sa ženskim licem započeće lokalnom mirovnom akcijom u Bihaću, 12.maja 2014. godine i nastavlja se po sljedećem rasporedu: 13.5.2014. godine u Gradišci, 21.5.2014. godine u Sarajevu, 23.5.2014. godine u Višegradu, 24.5.2014. u Zenici, 26.5.2014. godine u Bosanskom Grahovu, 27.5.2014. godine u Modriči, 28.5.2014. godine u Mostaru, 29.5.2014. godine u Banjaluci, 30.5.2014. godine u Bratuncu, a završava se 31.5.2014. godine u Tuzli i Bijeljini.

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co