SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Četvrta postavka izložbe "Mir sa ženskim licem"

U Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini je 26. novembra otvorena izložba "Mir sa ženskim licem" koja je nastala kao rezultat saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Otvaranje izložbe u Bijeljini je organizovala Fondacija "Lara", koja je koordinirajuća organizacija Inicijative "Mir sa ženskim licem" i ovo je četvrta postavka ove izložbe u Bosni i Hercegovini. Prve tri postavke izložbe su bile u Historijskom muzeju u Sarajevu, Domu omladine u Banjoj Luci i u ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli.

Ova izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo.

Izložba sadrži 20 priča žena različitih godina, zanimanja i životnih puteva koje su vodile borbu za ostvarenje nekih svojih prava u ratnoj i poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Pored biografskih bilješki, ova izložba sadrži i savjete žena koje su bile spremne da pomažu u izgradnji mira i podsjećaju kako je participacija svake žene u našem društvu važna. To su priče povratnica koje su među prvima došle u svoje prijeratne domove, ratnih udovica, žena izbjeglica koje su u novoj sredini počele graditi svoj život od nule, logorašica, silovanih žena, civilnih žrtava rata. Lične priče ovih žena bude empatiju i pomažu obnavljanje povjerenja u poslijeratnom bosanskohercegovačkom društvu.

Takva je i priča Smilje Mitrović, predsjednice Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice i majke čije je dijete nestalo u ratu. Život je posvetila traženju djeteta, odnosno njegovih posmrtnih ostataka, koje do danas nije našla i aktivno pomaže drugim porodicama slične sudbine. "Kada je naš sin nestao, ja ne znam da li sam prva dva mjeseca išta jela. Nisam htjela više da živim, šta će mi to više. Gdje god se okrenem, sve mi je prazno. Onda sam vidjela da me ljudi počinju smatrati neuračunljivom. U meni je nešto oživjelo. Znam ja i drugačije. Sada se trenutno bavim traženjem vojnika i civila sa prostora Semberije i Majevice i predsjednica sam Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice. Ja ni danas nisam prestala da pričam o svom sinu Draganu. Kad neko priča da dijete nije htjelo jesti, da neće da uči, ja kažem pa i moj isto tako. Ja osjećam da imam o čemu da pričam. Osjećam da nisam uzalud život provela, da sam i ja nešto stvorila i rodila. I dan-danas, kad god mi iz udruženja nekog pronađemo, mi njegovu porodicu ponovo rodimo."

Pored Smilje, na ovoj izložbi svoje priče su podijelile još dvije Bijeljinke, Bojana Jovanović, pravnica po struci i aktivistkinja za prava žena i Mara Radovanović, mirovna aktivistkinja i liderka u borbi za sprečavanje trgovine ženama i jedna od osnivačica Organizacije žena "Lara".

Autorica izložbe je Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja BiH, pripremu personalizovanih fotografija je radila Sanje Vrzić

Izložba u Centru za kulturu "Semberija" trajaće do 01. decembra, 2019. godine.

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co