SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Otvorena izložba "LARINIH DVADESET GODINA"

Pred više od 100 građana i građanki Bijeljine u Muzeju Semberija je 18. septembra 2018. godine otvorena izložba “LARINIH DVADESET GODINA" posvećena jubileju Fondacije “Lara” 1998-2018. Izložba je otvorena u susret Danu Grada Bijeljina i povodom obilježavanja Dana evropskog nasljeđa.

 

Izložbu je kao dio programa rada Muzeja Semberije za 2018. godinu, kreirao stručni tim Muzeja predvođen Tanjom Lazić, arheologinjom i muzejskom savjetnicom i potvrda je dosadašnje saradnje, partnerstva i podrške koju Muzej dugi niz godina pruža radu Fondacije „Lara“.

Posjetiocima izložbe obratili su se Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije, Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”, Tanja Lazić, autorka izložbe, Mara Radovanović, jedna od osnivačica “Lare” i Miloš Stevanović, menadžer Grada Bijeljina.

Arheologinja, muzejska savjetnica i autorka izložbe Tanja Lazić je posjetiocima pribiližila samu ideju za postavku ove izložbe i koliko je bilo teško u formi muzejskih eksponata sažeti dvije decenije rada Fondacije “Lara”, sve njene akcije, programe i projekte, vrijeme i prostor u kome je organizacija djelovala. Po njenim riječima, bio je veliki izazov sav taj rad smjestiti “između četiri zida” i kratko prošla kroz različite periode djelovanja i sve oblasti u kojima je organizacija bila i još uvijek je aktivna. Kao posebno značajne uspjehe Fondacije “Lara” istakla je zalaganje za ustanovljavanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH u okviru Inicijative Mir sa ženskim licem i otvaranje Sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

U Katalogu koji prati Izložbu LARINIH DVADESET GODINA, gospođa Lazić navodi:

“Izložbom posvećenoj Fondaciji “Lara” iz Bijeljine, prezentujemo javnosti rad jednog od udruženja civilnog društva poniklog u okviru naše lokalne zajednice koje je po svojim aktivnostima i uticaju odavno prepoznato kako u RS/BiH, tako i u zemljama regiona. Baveći se prvenstveno pitanjem zaštite osnovnih ljudskih prava ženske populacije kao i drugih ranjivih i marginalizovanih kategorija, te unapređenjem ukupnog društvenog okruženja, ova grupa građanki i brojni drugi njihovi saradnici, pokazuju nam da je socijalna odgovornost potrebna i istovremeno moguća.

Fondacija „Lara“ je iza sebe ostavila put dug dvadeset godina, ispunjen odlučnom namjerom da se utiče na društveno stanje, društvenu svijest, javne politike, zakonodavstvo, vlast, i prije svega na ljude, i žene i muškarce, da se i sami uključe u kreiranje boljeg i pravednijeg društva u kome žive. Rad Fondacije „Lara“ kao ženske organizacije u post-ratnoj RS/BiH nije usamljen, niti ekskluzivan, i samo je jedan od primjera entuzijazma, upornosti, i iznad svega, građanske i ljudske hrabrosti... Dosadašnji rad Fondacije „Lara“ pokazuje da je problema i negativnih društvenih pojava bilo mnogo, i da ih još ima, da su neke zaustavljene, neke ublažene, da se sa nekima i dalje suočava i radi na njihovom suzbijanju, i najvažnije od svega, da bar jedan dio žena ne posustaje u glasnosti i namjerama da svoje okruženje načini boljim mjestom za život svih nas.

Izložba LARINIH DVADESET GODINA biće otvorena do 1. oktobra 2018. godine.

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co