SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Članice i podržavatelji/ce Inicijative „Mir sa ženskim licem“ posjetile su 11. decembra 2017. godine mjesto nekadašnjeg logora Čelebići na području opštine Konjic*. 24 osobe, aktivisti i aktivistkinje nevladinih organizacija iz 10 gradova Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Bijeljina, Prijedor, Modriča, Bihać, Bratunac, Višegrad i Bosansko Grahovo) odali su počast žrtvama zločina počinjenim nad Srbima 1992. godine i položili cvijeće ispred Tunela 9 koji se po navodima koristio za zatočenje zatvorenika. Pored organizacija koje su članice Inicijative (Glas žene„ iz Bihaća, Fondacija Udružene žene iz Banjaluke, Udruženje građanki „Grahovo” iz Bosanskog Grahova, Fondacija CURE iz Sarajeva, Udruženje žena „Most” iz Višegrada, „Forum žena” iz Bratunca i Udruženja građana „Budućnost” iz Modriče), ovoj posjeti su se pridružili predstavnici/e Centra za mlade “KVART” iz Prijedora, Udruženja građana “Žene to mogu” iz Banjaluke i Foruma ZFD iz Sarajeva.

Pripadnici oružanih snaga BiH koji koji su dočekali učesnike/ce memorijalne posjete nisu imali mnogo saznanja o tome šta se događalo u toj kasarni od maja do decembra 1992. godine, ali su bili vrlo predusretljivi da učesnicima/cama pokažu šta se u tom kompleksu nalazi.

Podsjećamo, prema presudama u Haškom tribunalu, u Hangaru šest nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Čelebićima nalazilo se do 240 zatočenih Srba iz Konjica i okolnih sela koji su mučeni, zlostavljani i ubijani. Zbog ratnih zločina nad Srbima u logoru Čelebići u Haškom tribunalu osuđeni su Hazim Delić na 18 godina zatvora, Esad Landžo na 15 godina i Zdravko Mucić na 9 godina.

Čelebići predstavljaju jedno od neobilježenih mjesta stradanja iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini, što ovu posjetu, organizovanu u cilju odavanja počasti i izražavanja žala nad izgubljenim životima i ljudskom patnjom, čini svrsishodnijom i značajnijom.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti žrtvama logora Čelebići, predstavnici/e Inicijative Mir sa ženskim licem, zajedno sa predstavnicama Udruženja „Žena za ženu“ iz Konjica, obišle su i položile cvijeće na spomen obilježje djeci, civilnim žrtvama rata u Konjicu, na kome piše ''Našoj djeci – civilnim žrtvama rata 1992-1995''. Na kamenu je zajedno upisano 16 imena, stradale djece srpske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

U izjavi za Radio „Slobodna Evropa“, Radmila Žigić, direktorica Fondacije „Lara“ i koordinatorica projekta „Mir sa ženskim licem“ između ostalog je rekla: „Smisao svega ovoga jeste da se to nikad više ne ponovi i da se suočimo sa svim onim što se dešavalo u periodu 1992 – 95., kada je to i bolno i kada moramo da promijenimo i vlastite stavove kako bismo kao zemlja i kao narod imali budućnost.“

Memorijalna posjeta je jedna od aktivnosti u projektu „Mir sa ženskim licem“ koji se u kontinuitetu realizuje od 2013. godine uz finansijsku podršku švedske fondacije Kvinna till Kvinna.

Mir sa ženskim licem je aktivistički ženski pokret koji otvara i vodi procese suočavanja s prošloću i njeguje kulturu sjećanja na postignuća, iskustva i stradanja žena.

 

*Radi poštovanja procedura dobijenih od Ministarstva odbrane BiH, fotografisanje u kompleksu kasarne nije bilo dozvoljeno.

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co