SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Ministarka porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske Nada Tešanović posjetila je 26. marta Sigurnu kuću Fondacije "Lara". U jednosatnoj posjeti ministarka je razgovarala sa članicama Stručnog tima Sigurne kuće, upravom Fondacije i korisnicama Sigurne kuće.

 

 

Nada Tešanović je izrazila spremnost Vlade da se kroz dosljedno provođenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici obezbijedi što bolji položaj žrtava.

"Nažalost, postoji opravdanje za rad sigurnih kuća koje za sada imamo u Banjaluci, Modriči i Bijeljini. Ima naznaka za njeno otvaranje u Bileći i nedostaje nam sigurna kuća u Istočnom Sarajevu", rekla je Tešanovićeva novinarima.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske finansira 70 odsto troškova za rad sigurnih kuća, a lokalne zajednice trebalo bi da snose 30 odsto troškova.

"Žao mi je što postoje problemi sa centrima za socijalni rad koji treba da izdaju rješenja za smještaj žrtava nasilja u sigurne kuće, a ponekad ne reaguju u pravo vrijeme", dodala je Tešanovićeva.

Ona je najavila da će uskoro pozvati sve direktore centara za socijalni rad u Srpskoj da razgovaraju o ovom problemu, naglašavajući da nema nikakvog razloga da se Zakon o zaštiti od nasilja u porodici ne primjenjuje u praksi, s ciljem što bolje zaštite žrtava.

Tešanovićeva je ukazala i na problem ekonomske nesamostalnosti žrtava koje se nakon boravka u Sigurnoj kući vraćaju u porodicu gdje trpe nasilje, ocjenjujući da u narednom periodu treba žrtvama stvoriti određene prednosti pri zapošljavanju i osamostaljivanju.

Ispred Organizacije žena „Lara” koja od februara ove godine posluje kao Fondacija „Lara”. Radmila Žigić rekla je novinarima da je posjeta ministarke Tešanović, prva od otvaranja Sigurne kuće, veliko ohrabrenje i podrška za sve žene koje trpe ili su preživjele nasilje, da zatraže pomoć.

"Od kako je Ministarstvo porodice, omladine i sporta preuzelo nadzor nad provođenjem Zakona o zaštiti od nasilja u porodici mnoge stvari su unaprijeđene i urađene, ali ima dijelova zakona koji se ne prijemjenjuju dosljedno i cilj razgovora sa ministrom je otklanjanje tih problema kako bi žrtve imale što bolju zaštitu", rekla je Radmila Žigić.

(SRNA i drugi mediji)

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co