SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Izložba “Mir sa ženskim licem”, nastala kao rezultat saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata, biće prikazana u Njemačkoj.

Organizator je Pax Christi, otvaranje izložbe je planirano u Citykirche u Aachenu 21. septembra, a moći će da se pogleda do 9. oktobra.

Otvaranju će prisustvovati visoki predstavnik Christian Schmidt, ambasadorica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow, gradonačelnica Aachena Hilde Scheidt, a prisutnima će se obratiti i Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara”, Sunita Dautbegović iz forumZFD Bosnia and Hercegovina, Merima Skokić iz HO “Horizonti” Tuzla, kao i Smilja Mitrović i Sejda Karabašić, čije su priče dio izložbe.

Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ i Forum Civilna mirovna služba, kao pokretači i kreatori idejnog koncepta izložbe, a uz stručnu podršku Historijskog muzeja BiH, željeli su da priča o ženama BiH izađe iz sveprisutnog klišea žene žrtve i podređene, one kojoj životni put određuju pol i nacija, i da prikažu kaleidoskop ženskih sudbina koje su status obespravljenih pretvarale u pobjede.

Žene čije su priče dio izložbe pokazuju kako se nose sa prošlošću i posljedicama rata u bivšoj multietničkoj državi i daju odgovor na pitanje: Kako da živimo zajedno u miru i šta žene čini toliko jakim da mogu da podnesu odgovornost za sopstvene živote?

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co