SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Žene u Španiji će moći izostati s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus

Ženama u Španiji biće dozvoljeno da izostanu do tri dana s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus.

Usvajanje zakona očekuje se naredne sedmice, što znači će Španija postati prva država u Evropi koja je ženama pružila ovakav vid podrške. Ranije su to uradili Japana, Južna Koreja, Indonezija i Zambija.

Špansko društvo za ginekologiju i opstetriciju je ranije utvrdilo da otprilike jedna trećina žena koje imaju menstruaciju pate od dismenoreje, odnosno bola u materici. One se takođe susreću sa dijarejom i jakim glavoboljama.

Istraživanje humanitarne organizacije Bloody Good Period pokazalo je da 73 odsto žena otežano rade tokom menstruacije.

"Ovakvi podaci su neprihvatljivi. Ljekari i ostatak društva bi se trebali više uključiti u rješavanje ovog problema. Kada se problem ne može medicinski riješiti, smatram da je razumno proglasiti ga privremenim invaliditetom. Dakle, ako žena ima veoma bolnu menstruaciju, treba joj dozvoliti da ostane kod kuće", izjavila je španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja Angela Rodriguez za El Periodico.

Učenicama u školama u Španiji će biti omogućeno besplatno korištenje higijenskih potrepština. Isto tako, PDV od prodaje uložaka i tampona biće ukinut u supermarketima.

Izvor: Nezavisne novine/ Foto: Pexels/Sora Shimazaki

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co