SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Organizacije civilnog društva, kao i aktivisti i aktivistkinje, koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava žena, a bore se protiv diskiminacije i govora mržnje, najoštrije osuđuju neprimjeren i mizogin jezik izražen u kolumni autora Gorana Dakića, pod naslovom „Vakcina protiv bezobrazluka“, objavljene na portalu mojabanjaluka.info.

Dakić je naime, aludirajući na portparolke u Ministarstvu zdravlja RS i Institutu za javno zdravstvo RS, napisao: „Posao portparola nije pjesma. Treba čistiti krmačluke nadređenih iz dana u dan, treba mijenjati direktorske posteljine iz sedmice u sedmicu, treba peglati izgužvane rečenice pretpostavljenih iz mjeseca u mjesec“.

Uz puno uvažavanje medijskih sloboda i autorske slobode izražavanja, i shvatajući da nije u pitanju klasičan novinarski tekst, nego kolumna, ipak smatramo da ove riječi izražavaju (ne)prikrivenu mizoginiju.

Na isti način ove riječi je okarakterisao i Gender centar – centar za jednakost i ravnopravnost polova u Vladi Republike Srpske, koji je stava da se „radi o medijskoj objavi sa evidentnim seksističkim, uvredljivim i diskriminišućim konstatacijama“.

Posebno je problematično što su se pomenuti autor i medij oglušili na molbu za javno izvinjenje, koje su uputile Jelena Vujić, Milka Mrđa i Valentina Mišljenović, portparolke na koje se odnose ove uvredjive riječi.

Umjesto javnog izvinjena, novinar je, kao odgovor, napisao novi tekst, u kojem su iznijete nove uvrede, te na kraju teksta i otvorena poruka da „izvinjenje ne dolazi u obzir.“

Podsjećamo da je i po Kodeksu za štampu BiH javno izvinjenje obaveza novinara i medija, koji je povrijedio Kodeks.

Takođe, krajnje je neprimjeren ovakav način komunikacije između novinara i službenica za odnose s javnošću jer vrijeđa žene, ugrožava njihova ljudska prava i jednakost i ne doprinosi javnom interesu, civilizacijskom napretku i kvalitetu javnog komunicranja.  

Ovaj javni apel upućuju:

Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja iz Banjaluke
Danka Zelić, mirovna i aktivistkinja za ženska prava
Fondacija „Lara“ Bijeljina
Centar ženskih prava Zenica
Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka
Udruženje građanki „Grahovo“ Bosansko Grahovo
Udruženje „Forum žena“ Bratunac
Udruženje „HO Horizonti“ Tuzla
Udruženje „Glas žene“ Bihać
Udruženje „Novi put“ Mostar
Udruženje žena „MOST“ Višegrad
Udruženje žena Derventa
Udruženje „Ženska vizija“ Tuzla
Udruženje „Žena BiH“ Mostar
Fondacija CURE Sarajevo
Fondacija „Ženski centar“ Trebinje
UREM „Siguran korak“ Bijeljina
Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co