SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Fondacija „Lara“ Bijeljina nosilac je projekta „Pomozimo djeci da žive bez nasilja“ koji je nastao kao rezultat saradnje Organizacije žena „Lara“ i Ombudsmana za djecu Republike Srpske, a za cilj ima unaprjeđenje znanja učenika i nastavnog osoblja u četiri osnovne škole na teritoriji Grada Bijeljine o prevenciji i mogućnostima zaštite djece od nasilja, kao i podizanje svijesti javnosti o ovom sveobuhvatnom problemu.

 

U isto vrijeme, projekat predstavlja svojevrsnu mobilizaciju različitih struktura zajednice kako bi se prekinulo ćutanje djece o nasilju u porodici, pružila im se zaštita i omugućio siguran prostor da prijave nasilje.

Edukativni seminar za nastavno osoblje održan je 16. decembra 2014. godine u Etno selu „Stanišići“ u Bijeljini i bio je prva od aktivnosti u projektu. Seminaru je prisustvovalo 5 nastavnika, 4 pedagogice i 3 psihologinje iz četiri osnovne škole iz Bijeljine, a predavači su bili Biljana Marić, psihologinja UG „Budućnost“ iz Modriče i Zlatoljub Mišić, zamjenik Ombudsmena za djecu Republike Srpske. Seminar je organizovan u cilju edukacije prosvetnih radnika kako bi mogli blagovremeno djelovati u slučajevima nasilja nad djecom i pružiti im neophodne informacije i zaštitu.

U februaru i martu 2014. godine održane su edukativne radionce za djecu, učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola, na kojima se govorilo o nasilju nad djecom, oblicima nasilja, mogućnostima zaštite, a djeca su upoznata sa osnovnim elementima vršnjačke edukacije. Predavači na ovim radionicama su bili Vedrana Rakić, socijalna pedagoginja i porodična psihoterapetkinja, Zlatoljub Mišić, zamjenik Ombudsmena za djecu Republike Srpske, i dvije mlade savjetnice iz kancelarije Ombudsmena za djecu, Snežana Đoša i Mira Milićević.

Edukaciju je uspješno prošlo 18 učenika, čiji će zadatak biti da tokom aprila 2014. godine održe po tri vršnjačke edukacije u svojim školama i prenesu stečeno znanje o nasilju nad djecom svojim vršnjacima.

U isto vrijeme biće postavljeni info pultovi/sandučići gdje će djeca moći da ostavljaju svoje prijave nasilja ili opis problema sa kojim se suočavaju oni ili neko od njihovih prijatelja/ica.

Učenici svih škola će biti pozvani da učestvuju u nagradnom konkursu na temu nasilja, a najbolji rad biće nagrađen simboličnim poklonom u vidu školskih knjiga, materijala, opreme ili enciklopedija.

Jedna od inicijativa koju u okviru Projekta želimo da provedemo je integrisanje Protokola o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece u Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja na području opštine/grada Bijeljina.

Projekat se sprovodi u periodu od oktobra 2013. godine do završetka nastavnog procesa u školskoj 2013/2014. godini i finansijski podržan od strane Stichting Kinderpostzegels iz Holandije, a preko IN fondacije iz Banjaluke.

 

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co