SOS Telefon
1264
Telefon 24h
+387 66 810 800
Pišite nam
ngo.lara@teol.net
fondacija.lara@gmail.com
×

Dr Ruth Wiseman i Nancy Eslick posjetile Sigurnu kuću Fondacije “Lara”

Dr Ruth Wiseman, zamjenica britanskog ambasadora u BiH i Nancy Eslick, direktorica američke Agencije za medjunarodni razvoj u BiH, posjetile su sigurne kuće u Tuzli i u Bijeljini.

Posvećene članice NVO “Vive žene” iz Tuzle i Fondacije “Lara” iz Bijeljina u svojim lokalnim zajednicama već više od dvije decenije rade na pružanju zaštite ženama i njihovoj djecu u situacijama kada su izloženi rodno zasnovanom nasilju. Ovo utočište za mnoge žene je jedina šansa da izađu iz kruga nasilja i reintegrišu se u društvo i život.

Tokom pandemije COVID -19 broj žena kojima je bilo potrebno utočiste i zaštita od nasilja se povećao, kao i, sa druge strane, finansijska neizvjesnost i održivost sigurnih kuća. Sigurne kuće i specijalizovane usluge preživjelima nasilja moraju imati institucionalnu pomoć, sigurno i kontinuirano finansiranje i sveobuhvatnu društvenu podršku zajednice.

Vlada Tuzlanskog kantona, kao i Gradska uprava Bijeljine imaju ključnu ulogu u osiguravanju te podrške. Stoga su se tokom posjete Tuzli i Bijeljini dr Wiseman i gosp. Eslick sastale sa predsjedavajućim Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađanom Ilićem, te gradonačelnikom Bijeljine, dr Ljubišom Petrovićem i razgovarale o načinama kako lokalne vlasti mogu unaprijediti saradnju sa sigurnim kućama, podržati njihov rad i osigurati kontinuitet i kvalitet usluga koje sigurne kuće pružaju onima kojima je podrška najpotrebnija

Prijavi nasilje nad ženama, ne štiti nasilnika!

Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadržana © 2019
Powered by limun.co