Održana Konferencija “Žensko preduzetništvo u BiH – primjeri dobre prakse“

U okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena“ u Bijeljini je dana 07.09.2015. godine održana konferencija pod nazivom „Žensko preduzetništvo u BiH – primjeri dobre prakse“. Konferenciju su organiozovali CARE International, Balkans iz Sarajeva  i Fondacija Lara  u partnerstvu sa organizacijama Bolja budućnost iz Tuzle, Maja iz Kravice,  SNOP iz Rogatice, Jadar iz Konjević Polja i  Budi mi prijatelj iz Visokog.

 

Rad ovogodišnje Konferencije je organizovan u tri panela:

I)  Situacijska analiza za pokretanje uspješnog ženskog biznisa u Bosni i Hercegovini

II) Primjeri iz prakse – prednosti i prepreke pri pokretanju i vođenju malog biznisa

III) Kako lokalna zajednica može podržati ekonomsko osnaživanje žena.

 

Ovu, četvrtu po redu konferenciju o ekonomskom osnaživanju žena u BiH otvorio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Istraživanja širom svijeta pokazuju da su preduzeća čije vlasnice su žene ili kojim upravljaju žene, efikasnija, društveno odgovornija i doprinose osnaživanju drugih žena koje su u nepovoljnijem položaju i zato je nephodno je da prepoznamo značaj ženskog preduzetništva.  Osim toga, žene svoju zaradu češće troše na djecu, razvoj i blagostanje svoje porodice, istakao je gradonačelnik Mićić.

Na Konferenciji, prisutnima su se obratile žene koje se uspješno bave preduzetništvom i predstavile svoje primjere dobre prakse, upoznavši učesnice kako da na konkretan način poboljšaju svoj ekonomski položaj.

Grad Bijeljina na više načina pomaže svojim sugrađankama da povećaju sopstvene šanse za zaposlenje, ekonomsko osnaživanje i samostalnost.

Аgenicija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina svake godine, u okviru svojih programskih aktivnosti, raspisuje javni poziv za dodjelu sredstava za zanatsko-preduzetničke radnje koje vode žene preduzetnici. Na ovaj način lokalna zajednica pomaže da se svake godine formira od 15-20 malih i srednjih preduzeća, kojima rukovode žene.

Gradska uprava učestvuje i u finansiranju projekata nevladinih organizacija koje se bave konkretnim problemima ženske populacije. Ove godine, iz budžeta grada je dodjeljeno 56.900 KM bespovratnih sredstva za realizaciju 22 projekta, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena, uključivanjem principa rodne ravnopravnosti u obrazovanju i medijima, kao i podizanje svijesti u sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, broj žena prijavljenih na evidenciju Zavoda, na području regije Bijeljina, u aprilu 2015. godine, iznosio je 14727.

PRATITE NAS

SIGURNA KUĆA

FEMINISTIČKA BIBLIOTEKA

2014 - Fondacija 'Lara' Bijeljina | Sva prava zadrzana